Det här är vår story

År 2003 köpte vi en åker.
Det var inte vilken åker som helst utan den låg väldigt naturskönt, bakom ett litet berg, Byareåsen, med utsikt över Viskans dalgång.
2005 hade vi byggt ett hus för att ha någonstans att bo medan vi byggde vårt hus.
Vi hade nämligen köpt ett gammalt timmerhus (på Blocket) som låg i två containrar och väntade på att bli byggt.

En av anledningarna för oss att flytta ut på landet var möjligheten att ha lite djur. Vi skaffade några tackor med lamm, en hund och två katter. Efter några år hade vi färdigställt en ligghall för våra får, som nu var ganska många, och då var det dags att skaffa hästar. Vi hade då också Sigge & Barbie som betade samma hagar som fåren men bodde i en egen halva av ligghallen.

När vi var klara med vårt timmerhus och flyttade in i det blev vårt andra hus ”ledigt”. Vi hade naturligtvis funderat en hel del på vad vi skulle göra av de ca 80m2.
Robert hade då hållit på med hembryggning av öl en tid & tyckte det var roligt. Kerstin, som äger Fridas Restaurang i Kärradal, kom med inspirationen att starta ett mikrobryggeri och sedan tog det fart.

Det var en hel del jobb med alla tillstånd, bygga om huset för att få det godkänt som bryggeri, köpa all utrustning som behövs och få en affärsplan som skulle bli godkänd.
Robert fick dra ett tungt lass med att färdigställa allt och Inger jobbade heltid för att försörja familjen.
Vårt företag, Byaregårdens Brygghus, grundades år 2010.

Från början trodde vi att vi skulle kunna brygga så mycket som 4000 liter per år och efter 5 år kanske vara uppe i 25000 liter per år.

I dag siktar vi på att brygga drygt 50000 liter per år.

Det som från början var en idé om ett litet microbryggeri som kanske kunde bidra till vårt levebröd är nu mer än heltid för Robert. Inger har slutat som lärare sedan 2021 & jobbar enbart med företaget.

Vi har dessutom ölprovningar och kurser i helmaltsbryggning för hemmabruk och har börjat bygga ut och bygga till för olika ändamål.
Nästa projekt var vår Butik & cafe' som öppnade 26 juni 2015.

Hos oss flödar idéerna ständigt & vi har mycket i tankarna…
Nu har några år till förflutit & vi har fullt upp, sommartid, med vår pizzarestaurang.


Vi har byggt en stenugn där vi eldar med ved och bakar bakar pizza à la Napoli. Vi förbereder degen dag 1, viker den ett antal gånger och dag 2 bollar vi degen och efter några timmar är den redo att bakas ut till underbara, mjuka pizzor.

Det här har också medfört att vi anställt mycket personal för sommarsäsongen. Vi har äntligen fått vårt serveringstillstånd, byggt en utebar och håller på att lägga ett väderskydd över pergolan på gårdsplanen.


Uppdatering (augusti-22):
Nu är restaurangen utbyggd ytterligare. Vi har en ny entré med en välkomstbar (Cabanan) som kan vara bra att använda om det är kö med en stunds väntetid. Vi har stenlagt ytterligare, köpt nya utemöbler & satt upp ett tälttak som sol-& regnskydd. Dessutom byggde vi en större ugn för att kunna baka fler pizzor på kortare tid.

I maj -22 planterade vi 6500 vinplantor av 4 olika sorter; Solaris, Muscaris, Rondo & Cabernet Cortis & vår plan är att servera eget vin i restaurangen sommaren -23 med full vinproduktion runt 2025 & framåt.

Välkommen till Byaregården, norr om Toscana!

Inger & Robert med personal